Ilość:

    Ilość:

      Wyprodukowana wyłącznie dla Amway przez Carapelli Firenze SpA (certyfikat: UNI EN ISO 9001: 2000). Najwyższej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia, wytwarzana mechanicznie z najlepszych śródziemnomorskich oliwek. Stanowi mieszaninę oliw z oliwek pochodzących z regionu Unii Europejskiej.

      • Wyprodukowana specjalnie dla Amway we współpracy z Carapelli Firenze – czołowym włoskim producentem wysokiej jakości produktów luksusowych.
      • Najwyższa jakość przekraczająca wymogi prawne.
      • Do produkcji wykorzystuje się tylko najlepsze, ręcznie zbierane oliwki z rejonu Morza Śródziemnego.
      • Ręczne zbieranie mniej naraża owoce na obtłuczenia i gwarantuje ich niską kwasowość (ok. 0,3%).
      • Zawiera w kwas oleinowy, polifenole i witaminę E.
       
      Wartość odżywcza 100 ml 10 ml
      Wartość energetyczna 3378 kJ (822 kcal) 338 kJ (82 kcal)
      Tłuszcze 91 g 9 g
      w tym
      Tłuszcze nasycone 14 g 1,4 g
      Tłuszcze jednonienasycone 69 g 6,9 g
      Tłuszcze wielonienasycone   8,0 g 0,8 g
      Węglowodany 0 g 0 g
      w tym
      Cukry 0 g 0 g
      Błonnik 0 g 0 g
      Białko 0 g 0 g
      Sól 0 g 0 g

      W kuchni śródziemnomorskiej oliwa z oliwek jest tradycyjnie stosowana do: pieczenia, smażenia, grillowania, do sosów, dressingów, marynat, jako składnik do gotowania itd. Jednak ze względu na fakt, iż nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek mogą ulec zniszczeniu w wysokich temperaturach, nie zalecamy stosowania oliwy do smażenia, grillowania i pieczenia.

      Dodatkowe rady

      Przechowywać w temperaturze pokojowej, najlepiej w 20°C. Podczas przechowywania w temperaturze poniżej 7°C może wystąpić wytrącenie się niektórych związków (tzw. precypitacja). Jest to zjawisko normalne, gdyż kwasy tłuszczowe mają tendencję do krzepnięcia, co nie wpływa na jakość produktu. W przypadku wytrącenia się kwasów tłuszczowych trzymaj oliwę przez przynajmniej osiem godzin w temperaturze pokojowej, a wrócą one do swojej płynnej formy.